Au fost create materialele hidrate, care seamănă foarte mult cu celulele organismului uman

Spread the love
Sursă foto: https://reliawire.com

Oamenii de știință de la Universitatea Linköping au dezvoltat o nouă metodă de a produce materiale hidratate (hidrogeluri), care au proprietăți similare cu mediul natural al celulelor din organism. 

Celulele cultivate în laborator pot avea mai multe roluri, iar unul dintre ele este de a testa dacă diferite substanțe noi sunt dăunătoare. O tehnică de creștere rapidă, cunoscută sub numele de organ-on-a-chip, implică cultivarea celulelor din organele umane pe chipsuri mici, cu o cantitate de oxigen și nutrienți. Oamenii de știință încearcă să dezvolte modele de creștere a complexității, care simulează modul în care țesutul sau organele complete funcționează în organism. Astfel de modele pot fi utilizate în multe domenii ale cercetării medicale, cum ar fi testarea medicamentelor potențiale și pot înlocui, pe termen lung, unele experimenţe pe animale.

În organism, celulele sunt înconjurate de o structură de susținere cunoscută sub numele de matrice. Aceasta este un tip de gel hidratat și este alcătuită din proteine ​​şi carbohidrați. Mediul celulelor diferă de la un tip de țesut la altul și are un efect major asupra funcției celulare.

În cadrul studiilor, cercetătorii au dezvoltat materiale moi care imită mediul natural al celulelor din organism, pentru a fi utilizate în cultura celulară. Noul material permite ca proprietățile să fie adaptate într-o gamă largă. Noi functionalități, cum ar fi fragmentele de proteine ​​mici de care celulele au nevoie, pot fi incorporate, astfel încât și celulele să poată funcționa.

Materialul are două componente, care sunt amestecate în apă împreună cu celulele vii. Astfel, se produce o reacție chimică care determină componentele să formeze un gel hidratat, similar cu matricea naturală. Această reacție chimică are loc în mod spontan și nu afectează celulele.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *