Legătura dintre forma corpului și afecțiunile la care ești expus

Spread the love
Sursă foto: https://www.cosmopolitan.com

Potrivit cercetătorilor de la Univeristatea din Cambridge, variaţiile genetice care scad capacitatea corpului de a depozita grăsime în zona şoldurilor sunt asociate cu un risc crescut de diabet şi infarct. Chiar dacă s-a confirmat anterior că forma „de măr“ a corpului este asociată cu o creştere a riscului de a dezvolta diabet şi boli de inimă, echipa de cercetători britanici a anunţat că recentul studiu prezintă noi informaţii referitoare la genele specifice acestei legături.

Oamenii de știință a analizat profilele genetice a peste 600.000 de participanţi la mai multe studii de amploare realizate în Marea Britanie şi alte ţări. Aceștia au descoperit peste 200 de variaţii genetice care predispun la un raport talie-şold mai mare, un indicator al corpului „în formă de măr“.

Pe baza acestor date, au fost identificate două grupuri specifice de mutaţii genetice care măresc raportul talie-şold. Unul se manifestă exclusiv printr-un strat redus de grăsime la nivelul şoldurilor, iar al doilea conduce la dezvoltarea unui strat mai generos de grăsime în zona abdominală.

„Ar putea părea puţin ciudat că unii oameni care au mai puţină grăsime în zona şoldurilor au un risc mai mare de diabet şi afecţiuni cardiace. Credem că acest lucru este cauzat de o incapacitate determinată genetic de a stoca acele calorii în exces în siguranţă în regiunea şoldurilor şi nu în alte zone”, a afirmat dr. Luca Lotta.

Acest lucru înseamnă că indivizii care au această trăsătură genetică, stochează în mod preferenţial excesul de grăsime în ficat, în muşchi ori în pancreas, sau în sânge sub forma grăsimilor şi glucidelor circulante, oricare dintre acestea conducând către un risc mai mare de dezvoltare a acestor afecțiuni.

Sursă: https://gsy.bailiwickexpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *