A fost descoperită o modalitate de stopare a progresiei unei boli grave de rinichi

Spread the love

Sursă foto: https://hcp.renadyl.com

Boala cronică de rinichi, o afecțiune caracterizată prin pierderea progresivă a funcției renale, afectează milioane de oameni din întreaga lume și este asociată cu apariția bolilor cardiovasculare și a pierderii masei musculare. La fel ca motoarele, celulele vii necesită energie pentru a funcționa, iar milioanele de celule combinate care alcătuiesc un organ necesită o cantitate enormă de energie. În corpul uman, inima are cele mai mari nevoi energetice, apoi sunt rinichii. De aceea, lipsa de activitate energetică poate avea ca rezultat afectarea rinichilor și acumularea de compuși toxici în organism, contribuind la apariția bolii cronice de rinichi. În prezent, nu există un tratament eficace pentru stoparea acestei progresii.

Adenozin trifosfatul (ATP) este principalul “combustibil” pentru majoritatea celulelor vii și este transformat în adenozin monofosfat (AMP) în timpul transferului de energie. Un senzor de energie specializat, numit proteină kinază activată de 5′-AMP (AMPK) detectează chiar și cele mai mici modificări ale energiei celulare prin detectarea nivelelor AMP, declanșând producerea de ATP ca răspuns la epuizarea energetică. În cazul bolii cronice de rinichi activitatea AMPK este scăzută, iar mecanismul de control al acestei disfuncții este neclar.

O echipă de cercetători de la Universitatea Kyushu susține că metaboliții ne pot spune multe despre ceea ce se întâmplă într-o celulă. La șoarecii diagnosticați cu acestă afecțiune, profilarea metabolitului a arătat că, în ciuda nivelurilor ridicate de AMP, a existat o scădere substanțială în activarea AMPK, ceea ce înseamnă că funcția de AMPK s-a defectat. Prin tratarea șoarecilor cu A-769662, un activator AMPK, oamenii de știință au constatat că acesta poate opri în mod semnificativ progresia bolii și poate corecta afectarea țesutului.

Sursă: https://www.news-medical.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *