Dr. Pantos : « Punem accent pe turismul medical pentru cuplurile care doresc tratamente pentru infertilitate »

Spread the love
Dr. Konstantinos Pantos & Dr. Vythoulkas Andreas

1.Pentru Europa secolelor XX șI XXI, demografia a devenit o problemă de securitate, având în vedere îmbătrânirea tot mai accentuată a populațiilor de pe bătrânul continent. În siajul acestei realități, ceea ce faceți dvs. d-le prof. dr. Konstantinos Pantos, prin expertiza pe care o puneți la dispoziție în clinicile în care activați este nu numai un serviciu medical de excelență, ci și o contribuție extrem de prețioasă, gândindu-ne la viitorul Europei. Vă rugăm să ne explicați ce este nou, inovator în domeniul medical dedicat infertilității.

Asa cum este necesar, suntem la curent cu tot ce inseamna noutate in acest domeniu.  PRP este una din procedurile foarte noi, care ajuta la rejuvenarea ovarelor. Scopul ei este sa ajute femeile aflate la menopauza precoce (inainte de implinirea varstei de 40 de ani), pe cele care au probleme cu endometrul, sau pe cele care isi doresc o sarcina mai tarziu. Este o procedura revolutionara, care “reporneste” functia ovarelor in unele cazuri.  PGD si PGS sunt si ele doua analize genetice inovative, cu ajutorul carora aflam daca embrionii au sau nu mutatii genetice, inainte de implantarea lor, atunci cand avem de-a face cu procedura de fertilizare in vitro. De asemenea, punem accent si pe turismul medical, in ce ne priveste cu accent pe cuplurile care au nevoie de tratamente de infertilitate. Grecia este o tara unde turismul medical functioneaza foarte bine pe partea de infertilitate. Cupluri din 65 de tari vin in Grecia cand au astfel de probleme, pentru a le rezolva. Vrem sa realizam acelasi lucru si in Romania, la clinica de la Bucuresti. Romania poate sa devina o tara a turismului medical, in special pentru cuplurile infertile.

  1. Care este cea importanta tehnica pe care o aplicati pentru tratarea infertilitatii?

Cea mai importanta “tehnica” pe care o aplicam este abordarea personalizata pentru fiecare cuplu in parte. Nu aplicam acelasi tratament pentru cupluri diferite, vedem care este problema fiecarui cuplu si oferim o tratamente unice. Cel mai important este diagnosticul pentru fiecare cuplu, acesta este primul pas de la care pornim mai departe sa gasim aceste solutii individualizate. S-a dovedit in timp ca functioneaza foarte bine acest lucru, marturie stand rata de reusita mare pe care o avem in obtinerea de sarcini.

3.In ce clinici lucrati?

Lucrez la clinica Genesis Athens din Atena. Periodic, vin in Romania, la filiala clinicii Genesis pe care am deschis-o in urma cu doi ani la Bucuresti. Urmeaza sa deschidem o filiala a clinicii Genesis in Creta si, in curand, in Cipru.

4. Care sunt cele mai frecvente cauze ale infertilitatii?

Cand vorbim despre infertilitate, ne referim la infertilitatea masculina si la cea feminina. In privinta infertilitatii masculine, problemele spermogramei sunt cel mai des intalnite. Fie ca vorbim despre o mobilitate redusa sau despre un numar mic de spermatozoizi, problemele spermei pot aparea la orice varsta. Inainte, aveam de-a face cu astfel de probleme mai des dupa 50 de ani, insa stilul de viata isi spune cuvantul si astazi ne confruntam cu probleme destul de drastice incepand cu varste mici, de 30 de ani, de pilda. De regula, aceste probleme se rezolva in laborator, aplicand tehnicile ICSI sau PICSI, in functie de diagnostic.

In cazul infertilitatii feminine, cel mai des intalnite sunt problemele trompelor uterine, mai precis obstructia acestora. Endometrioza este si ea o problema de infertilitate feminina care ia destul de mare amploare si este destul de comuna.In acest caz, fertilizarea in vitro functioneaza cu rezultate foarte bune. Rezerva ovariana scazuta este si ea un impediment important atunci cand vine vorba despre a obtine o sarcina pe cale naturala.

alta cauza a infertilitatii, constatata mai ales in ultimii 10 ani, este varsta inaintata la care femeile doresc sa aiba copii. Din ce in ce mai multe femei incep sa doreasca acest lucru abia in preajma varstei de 40 de ani. Este o varsta dificila pentru obtinerea unei sarcini, iar pentru noi, specialistii in infertilitate, este o adevarata provocare sa reusim sa obtinem sarcina la aceasta varsta.

5.Trebuie sa vorbim si despre riscuri, in cazul tratamentelor pentru infertilitate care sunt acestea?

In unele cazuri, este posibil ca in timpul procedurii de stimulare ovariana sa apara hiperstimularea – asta inseamna ca pacienta sa produca prea multe ovocite, lucru pe care nu ni-l dorim. Incercam sa evitam acest lucru prin proceduri personalizate, in functie de rezultatele analizelor. Incercam sa reducem riscul obtinerii unei sarcini de tripleti transferand, in cele mai multe cazuri, doi embrioni. Doar in cazuri particulare si tinand cont de istoricul medical al pacientei, transferam trei embrioni. Alte riscuri nu exista, desi multe femei se tem de repercusiunile pe care le poate avea mai tarziu stimularea hormonala din prima parte a procedurii de fertilizare in vitro. Insa, studiile au aratat ca nu exista legatura intre aceste proceduri si eventuale probleme de sanatate aparute mai tarziu.

  1. Care este cel mai simplu mod de a va contacta pentru cuplurile care doresc astfel de tratamente?

Daca vorbim despre un cuplu din Grecia sau din alte zone, cu exceptia Romaniei, pot fi contactat pe e-mail, la info@pantos.gr. Daca vorbim despre cupluri din Romania, acestea pot consulta specialistii de la filiala clinicii Genesis din Bucuresti, mai exact pe dr. Andreas Vythoulkas.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *