A fost creată retina artificială care poate reda vederea

Spread the love
Sursă foto: http://www.labmanager.com
Sursă foto: http://www.labmanager.com 

În urma unor experimente complexe, cercetătorii de la Universitatea din Texas au reușit să creeze o retină artificială. Se speră că dispozitivul ar putea într-o zi să permită milioanelor de oameni cu boli retiniene să-și recapete vederea. Mai mult, implantul ar putea fi folosit pentru monitorizarea activității din creier și inimă. Dr. Nanshu Lu de la Universitatea din Texas spune că aceasta este prima demonstrație care arată că materialele 2D, cum ar fi grafenul și disulfidul de molibden, pot fi folosite pentru a crea o retină artificială. Chiar dacă această cercetare este încă în fază incipientă, este un punct de plecare foarte interesant în utilizarea acestor materiale pentru a restabili vederea.

În retină, fotoreceptorii numiți conuri, convertesc lumina în impulsuri nervoase care ajung în creier prin intermediul nervului optic și sunt traduse în imagini vizuale. Afecțiunile retiniene, cum ar fi degenerarea maculară sau pigmentarea retinită, pot deteriora acest țesut retinian, ceea ce poate duce la pierderea vederii. De asemenea, multe afecțiuni ale retinei nu pot fi vindecate, dar implanturile retiniene pe bază de silicon au permis unor oameni să-și recâștige parțial vederea. Cu toate acestea, aceste dispozitive sunt rigide și fragile și nu imită corect curbura naturală a retinei, producând adesea imagini neclare sau distorsionate.

Cercetătorii de la Universitatea din Texas au folosit grafen, disulfură de molibden și straturi subțiri de aur, alumină și azotat de siliciu pentru a produce un dispozitiv mai flexibil și mai subțire care poate reproduce mai bine forma, dimensiunea și funcția retinei, fără a provoca întreruperi mecanice. La testarea dispozitivului în experimentele de laborator și pe modele animale, oamenii de știință au descoperit că fotodetectoarele dispozitivului au absorbit lumina și au trecut-o printr-o placă de circuite externe care a prelucrat digital lumina, a stimulat retina și a obținut impulsuri din cortexul vizual. Rezultetele experimentului au demonstrat că retina artificială a reprodus cu succes caracteristicile ochiului uman.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180820/Researchers-create-the-worlde28099s-first-artificial-retina.aspx

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *