Cancerul bucal, cele mai bune metode de prevenire

Spread the love

Cancerul este cu siguranța maladia secolului. Nu poate fi total evitat însă exista metode prin care putem reduce factorii declanșatori.  Cancerul bucal afectează mii de persoane in fiecare an. Aflati importanta depistarii timpurii precum si cele mai bune metode de prevenire.

 

Consumați legume si fructe

Lipsa nutrienților poate duce la modificări ale gurii care fac cancerul mai probabil. Vitaminele și antioxidanții din fructe și legume vă revitalizează sistemul imunitar și vă ajută să vă protejați. Așadar, cinci legume sau fructe diferite, consumate zilnic, sunt un plus pentru sănătatea dvs.. Morcovii sau varza de Bruxelles conțin nutrienți care luptă impotriva cauzelor cancerului bucal.

 

Gateste inteligent

Este important și modul în care gătim fructele și legumele. Nu trebuie să le gătim intens, la temperaturi ridicate, pentru nu distruge total proprietățile interne. De asemenea, uleiurile de gătit pot forma substanțe care provoacă cancer la temperatură ridicată. Deci, în loc să prăjiți, este o idee mai bună să coaceți, să fierbeți sau să le gătiți la aburi.

Foloseste protecțiile solare

Prea mult timp la soare nu vă ridică doar șansele de cancer de piele, este, de asemenea, o problemă pentru buzele dvs. Dacă puteți, rămâneți departe de lumina directă a soarelui în mijlocul zilei – atunci este cea mai puternică. Când ieșiți, purtați o pălărie cu o margine largă care vă umbrește toată fața. Utilizați balsam de buze cu un factor de protecție solară de cel puțin 15. Și evitați să va bronzați artificial, în saloanele specializate, deoarece aparatele folosesc o procedura cu risc cancerigen.

Consum redus de alcool

Consumul excesiv de alcool vă irită gura în moduri care vă pot provoca instalarea cancerului. Aveți de două ori mai multe șanse să  intrați în categoria risc ridicat dacă veți consuma 3 până la 4 băuturi pe zi. Iar șansele tale urcă dacă fumezi și bei mult.  Consumul moderat, o singură dată pe zi, este recomandat atat pentru femei cat și pentru bărbați.

Risc de HPV

Papilomavirusul uman (HPV) este un virus pe care mulți îl avem în gură, dar nu știm acest lucru. Asta pentru că de cele mai multe ori nu provoacă probleme. Însă în combinație cu alți factori  poate duce la schimbări care declanșeză cancerul. Există un vaccin pentru HPV, insă acesta este recomandat să fie făcut înainte de a fi activ sexual. Dacă deja sunteți, puteți să vă protejați prin limitarea numărului de parteneri și practicarea unui sex protejat.

Vizite anuale la dentist

Stomatologii nu doar vă „repară” dinții. Ei verifică totul, de la partea de jos a limbii, până la interiorul obrajilor, pentru a detecta eventualele  formațiuni care pot indica un  cancer. Consultați medicul dentist cel puțin o dată pe an și pe lângă periajul zilnic folosiți ața dentară.

Controleaza-ti lunar dintii

Între vizitele la dentist, depinde de tine să ții lucrurile sub control. O dată pe lună, analizați-vă singur interiosul și exteriorul gurii, în fața unei oglinzi. Căutați ulcerații, roșii sau albe, care se persiste timp de 3 săptămâni sau mai mult. Verificați-vă limba, gingiile, toată cavitatea orală și buzele. Dacă găsiți vreo modificare evidentă care persistă mai multe zile , consultați medicul dentist.

Lasă-te de fumat

Acesta este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru gură, dar și pentru restul organismului. Cu cât fumezi mai mult– țigări sau trabucuri  – cu atât riscul este mai ridicat. Dacă suferiți de cancer, renunțarea înseamnă că tratamentul dumneavoastră va funcționa mai bine.

Protezele dentare sunt o problemă?

Mai multe studii susțin că protezele care nu se potrivesc bine, sau dinții ascuțiți sau strâmbi, vă pot irita gura, ceea ce sporeste șansele de a face cancer bucal. Dar nu există o dovadă clară a acestui fapt. Știm că persoanele care poartă proteze nu prezintă un risc mai mare. Este încă mai bine să vă asigurați că protezele dvs. se potrivesc bine și că orice lucrare dentară pe care ați făcut-o nu vă irită gingiile sau interiorul gurii.

Este apa de gură cancerigenă?

Unele studii par să demonstreze că apa de gură cu un conținut ridicat de alcool poate majora șansele dumneavoastră de a face cancer. Dar este dificil de stabilit o legatură de cauzalitate directa deoarece apa de gură este folosită des de persoanele care beau și fumează (alți doi factori cancerigeni). Asociația americană dentară susține că apa de gură poate ajuta persoanele de peste 6 ani, deoarece produsul ajunge acolo unde periuta de dinți este ineficientă. Oricum, este recomandată folosirea produselor omologate.

Sursa https://www.webmd.com/cancer/ss/slideshow-lower-risk-oral-cancer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *