Noile detectoare cu raze X, capabilie să atingă niveluri ridicate de sensibilitate

Spread the love
Sursă foto: https://www.qualitylaboratory.com/
Sursă foto: https://www.qualitylaboratory.com/

Detectoarele utilizate în prezent pentru mamografii și măsurătorile dozei în radioterapie sunt adesea ineficiente, provocând erori în identificarea țesuturilor, iar acest lucru a produs îngrijorări privind deteriorarea țesuturilor suplimentare sau creșterea tumorilor secundare. Detectoarele flexibile cu raze X, cum ar fi cele utilizate în radiografiile toracice, nu reușesc să obțină imagistica în timp real.

Într-un studiu publicat în revista on-line Nature Communications, cercetătorii de la Universitatea din Surrey detaliază modul în care au dezvoltat un detector de raze X, prin incorporarea nanoparticulelor de oxid într-o structură organică, care permite detectorilor de suprafațe mari să fie produși fără costuri prea mari. Detectoarele create de cercetători sunt capabilie să atingă niveluri ridicate de sensibilitate, care concurează puternic cu tehnologiile actuale, în timp ce operează la tensiuni mici, precum și pe întreg spectrul de raze X de energie.

Oamenii de știință au demonstrat, de asemenea, că este posibil să se creeze un dispozitiv care să permită efectuarea proiecțiilor pentru cancerul de sân, prin adaptarea seturilor de detectori de raze X la specificațiile diferiților pacienți.

“Noile noastre tehnologii au potențialul de a transforma multe industrii care se bazează pe detectoarele de raze X”, a afirmat dr. Hashini Thirimanne de la Universitatea din Surrey.

 

Sursă:  https://www.news-medical.net/news/20180726/Surrey-researchers-design-more-efficient-flexible-x-ray-detector.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *