Celulele stem, esențiale în producerea embrionilor artificiali

Spread the love
Sursă foto: http://www.nanduti.com.py
Sursă foto: http://www.nanduti.com.py

 

Crearea embrionilor artificiali a făcut un pas înainte, după ce o echipă internațională de cercetători a folosit celule stem de la șoareci, pentru a produce structuri embrionare artificiale capabile de “gastrulare”, un pas esențial în viața oricărui embrion. Echipa, condusă de dr. Magdalena Zernicka-Goetz de la Universitatea din Cambridge, a creat o structură simplă, asemănătoare unui embrion de șoarece, folosind două tipuri de celule stem: “celulele master” ale corpului-și un schelet 3D.

Dr. Zernicka-Goetz și colegii săi au dezvoltat în continuare structurile embrionare, folosind nu doar două, ci trei tipuri de celule stem, care le-au permis să reconstruiască un proces cunoscut sub numele de gastrulare, în care celulele embrionare se autoorganizează pentru formarea unui embrion. Odată ce un ou a fost fertilizat de un spermatozoid, acesta se divide de mai multe ori pentru a genera o minge mică, care cuprinde trei tipuri de celule stem.

Celelalte două tipuri de celule stem din blastocist sunt celulele stem trophoblast extra-embrionare (TSC), care vor forma placenta și celule stem endodermice primitive (PESC), asigurând dezvoltarea organelor fătului și furnizarea de substanțe nutritive esențiale. Prin adăugarea PESC-urilor, echipa a putut observa că “embrionul”  se supune gastruării, organizându-se în cele trei straturi de corp pe care le au toate animalele. Noii embrioni sunt extrem de aproape de embrionii reali.

 

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/07/180723142854.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *