ADHD, o tulburare ereditară?

Spread the love

 

Sursă foto: https://blackdoctor.org
Sursă foto: https://blackdoctor.org

 

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) reprezintă o afecțiune neuropsihiatrică caracterizată prin simptome cum ar fi: impulsivitate, hiperactivitate, incapacitate de concentrare. Numită „tulburarea copilăriei” (care afectează 5% din copiii din întreaga lume), ADHD apare din ce în ce mai des și la adolescenți sau adulți.

Deși cauza tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție nu este cunoscută încă, oamenii de știință au identificat diferiți factori de risc care sunt asociați cu apariția ADHD. Creierele pacienților cu ADHD funcționează diferit, iar neurotransmițătorii de noradrenalină și dopamină sunt de obicei modificați.

Pentru a înțelege aspectele anatomice ale acestor comportamente, cercetătorii au efectuat un studiu pe 350 de subiecți, dintre care și frați ai pacienților cu ADHD, care a comparat adolescenții și adulții tineri cu ADHD. A fost utilizată imagistica prin rezonanță magnetică functională (RMN), pentru a observa răspunsul neuronal pentru a anticipa și primi recompense. Participanților li s-a cerut să apese un buton cât mai repede posibil, ca răspuns la un indiciu care indică posibilitatea de recompensă. Timpul de răspuns, rata de lovire și precizia răspunsului au fost evaluate statistic. De asemenea, au fost analizate și imaginile RMN. Rezultatele au arătat răspunsuri neurale crescute în cortexul frontal la pacienții cu ADHD. Circuitele frontale ale pacienților care nu sufereau de această afecțiune au răspuns în mod similar cu cel al pacienților cu ADHD.

Cu ajutorul acestui studiu, oamenii de știință au demonstrat faptul că ADHD este o tulburare ereditară.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/health/Neural-Responses-in-ADHD.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *