Poate fi îmbătrânirea stopată?

Spread the love
Sursă foto: http://blog.mblintl.com
Sursă foto: http://blog.mblintl.com

 

Cercetătorii de la Universitatea Brown, SUA, au descoperit o modalitate de a stimula autofagia. Termenul de „autofagie“ se traduce prin „autoconsumare“ și se referă la procesele prin care organismul curăță diverse resturi, inclusiv toxine, și reciclează componentele celulelor deteriorate. Celulele creează membrane care vânează resturile celulelor moarte, bolnave sau uzate și folosesc moleculele rezultate pentru energie sau pentru a reface părțile celulelor.

În urma experimentelor s-a constatat că acestă strategie poate fi abordată și în tratarea tulburărilor legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer și scleroza laterală amiotrofică (ALS).

Echipa de specialiști a analizat genele care sporesc nivelul unui factor de transcripție numit TFEB, localizat în nucleele celulelor. Folosind nematodul C.elegans, cercetatorii au constatat că reducerea producerii de XPO1 (o proteină care transportă alte proteinele din nucleu) a condus la o concentrație crescută de TFEB în nucleu.

“Ceea ce am arătat a fost că, blocând activitatea acestui factor de transcripție din nucleu, am putea influența procesul de autofagie”, susține dr. Louis Lapierre din cadrul Universității Brown.

Rezultatele cercetărilor au arătat că prin stimularea procesului de autofagie poate fi împiedicat procesul de îmbătrânire celulară.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180516/New-study-could-have-important-implications-for-cellular-aging.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *