Noul test de respirație care poate detecta cancerul

Spread the love
Sursă foto: https://financialtribune.com
Sursă foto: https://financialtribune.com

 

În urma unui studiu, cercetătorii britanici au dezvoltat un test de respirație care a demonstrat o acuratețe de 85% în identificarea cancerelor de stomac și esofag, ce afectează în jur de 16.000 de bărbați și femei în fiecare an.

Cele două tipuri de cancere sunt de cele mai multe ori diagnosticate târziu, ceea ce scade considerabil șansele de supraviețuire. Cercetătorii speră că noul test de respirație va contribui la identificarea precoce a acestor probleme grave de sănătate, lucru care ar spori eficacitatea tratamentelor. Potrivit specialiștilor, acest test de respirație ar putea sa-i ajute pe medici să evite anumite investigații neplăcute, precum endoscopia, ce presupune inserarea pe gât, până în stomac, a unui endoscop flexibil.

„În prezent, singurul mod prin care poate fi diagnosticat cancerul esofagian și cel gastric este prin endoscopie. Această metodă este scumpă, invazivă și prezintă unele riscuri și complicații. Un test de respirație poate fi folosit ca examinare non-invazivă, în primă fază, pentru reducerea numărului inutil de endoscopii”, susține  dr. Sheraz Markar, din cadrul Imperial College din Londra.

Noua tehnică are capacitatea să măsoare parametrii a cinci substanțe din fiecare respirație. Acestea oferă indicii vitale și pot releva dacă cineva are cancer sau o leziune gastrică mai puțin gravă.

În cadrul cercetării, au fost colectate date legate de respirație de la 335 de pacienți de la trei spitale din Londra, 163 fiind diagnosticați cu cancer esofagian sau de stomac, iar 172 neavând astfel de probleme de sănătate. Cele cinci substanțe ale căror niveluri au fost măsurate în fiecare respirație au fost acizii butiric, pentanoic și hexanoic, alături de butanal și decanal.

Rezultatele au demonstrat că testul a avut rezultate corecte în proporție de 85% la identificarea acelor pacienți care aveau cancer, neînregistrându-se diagnostice false.

 

Sursă:  https://www.medicaldaily.com/cancer-detection-2017-scientists-can-smell-disease-your-breath-new-hope-two-409668

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *