Factori de risc pentru cancerul la sân

Anumiți factori de risc pentru cancerul de sân sunt legati de comportamentele personale, cum ar fi dieta și exercițiile fizice. Alți factori cum ar fi de stilul de viață sau deciziile de a avea copii și de a lua medicamente care conțin hormoni au un rol important.
- Consumul de alcool
Consumul de alcool este clar asociat cu un risc crescut de cancer mamar. Riscul crește odată cu cantitatea de alcool consumată. Comparativ cu cei care nu consumă alcool, femeile care consumă o băutură alcoolică pe zi au o creștere foarte mică a riscului. Dar, persoanele care consumă 2 – 3 băuturi pe zi au un risc cu aproximativ 20% mai mare decât femeile care nu consumă alcool. Consumul excesiv de alcool este cunoscut și pentru creșterea riscului de apariție a altor tipuri de cancer.
- Persoanele supraponderale
Pentru supraponderali sau obezi crește riscul de cancer la sân după menopauză. Înainte de menopauză, ovarele produc majoritatea estrogenului, iar țesutul gras nu produce decât o cantitate mică. După menopauză (când ovarele nu mai produc estrogen), cea mai mare parte a estrogenului unei femei provine din țesutul adipos. Având mai mult țesut adipos după menopauză poate crește nivelul de estrogen și crește șansa de a avea cancer de sân. De asemenea, femeile care sunt supraponderale tind să aibă niveluri mai mari de insulină din sânge. Nivelurile mai ridicate de insulină au fost legate de unele forme de cancer, inclusiv cancerul de sân.
Totuși, legătura dintre greutate și cancerul de sân trebuie privită din toate punctele de vedere.. De exemplu, riscul pare să fie crescut pentru femeile care au câștigat în greutate ca adult, dar nu poate fi crescută în rândul celor care au fost supraponderali încă din copilărie. De asemenea, excesul de grăsimi din zona taliei poate afecta riscul mai mult decât aceeași cantitate de grăsime depusă pe șolduri și coapse. Cercetătorii cred că celulele grase din diferite părți ale corpului influentează diferit riscul. Greutatea poate avea, de asemenea, efecte diferite asupra diferitelor tipuri de cancer mamar. De exemplu, unele cercetări sugerează că supraponderabilitatea instalată înainte de menopauză ar putea crește riscul de cancer de sân triple-negativ.
- Femeile care nu au copii
Femeile care nu au avut copii sau care au avut primul copil după vârsta de 30 de ani au un risc ușor mai mare de cancer de sân în ansamblu. Având multe sarcini și rămâne gravidă la o vârstă fragedă reduce riscul de cancer mamar. Totuși, efectul sarcinii pare să fie diferit pentru diferite tipuri de cancer mamar. Pentru un anumit tip de cancer de sân cunoscut sub numele de triple-negativ, sarcina pare să crească riscul. ·
- Nu alăptează
Unele studii sugerează că alăptarea poate diminua ușor riscul de cancer mamar, mai ales dacă este continuat timp de 1½ până la 2 ani. Dar acest lucru a fost putin studiat deorece alăptarea continuată atat tmp este mai puțin întâlnită. ·
- Contraceptive
Unele metode de control al nașterii utilizează hormoni, care ar putea crește riscul de cancer mamar. Contraceptive orale: Majoritatea studiilor au constatat că femeile care utilizează contraceptive orale (pilule contraceptive) au un risc ușor mai mare de cancer mamar decât femeile care nu le-au folosit niciodată. Odată ce pastilele sunt oprite, acest risc pare să revină la normal în timp.
Implanturile /dispozitivele intrauterine , inelele vaginale: Aceste forme de control al nașterii utilizează hormoni, care, teoretic, ar putea crește riscul de cancer la sân. Unele studii au arătat o legătură între utilizarea dispozitivelor care eliberează hormoni și riscul de cancer de sân. Atunci când se gândesc la utilizarea controlului contraceptiv hormonal, femeile ar trebui să discute cu medicul si despre factorii de risc pentru cancerul de sân .
- Terapia hormonala dupa menopauza
Terapia hormonală cu estrogen (adesea combinată cu progesteronul) a fost utilizată de mai mulți ani pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei și la prevenirea osteoporozei (subțierea oaselor). Acest tratament are numeroase nume, cum ar fi terapia hormonală post-menopauză, terapia de substituție hormonală și terapia hormonală la menopauză.
Sursa www.cancer.org