Prevenirea depresiei postnatale

Spread the love

 

Sursă foto: https://www.standard.co.uk
Sursă foto: https://www.standard.co.uk

Nașterea unui copil poate declanșa un amestec de emoții, de la fericire la teamă și anxietate. De asemenea, poate determina și o stare depresivă, numită depresie postnatală. La nivel mondial, 13% dintre femeile care nasc, suferă de depresie postnatală, ceea ce poate afecta capacitatea mamei de a avea grijă de copilul ei.

Din fericire, cercetătorii spanioli au dezvoltat un model pentru a diagnostica această boală, cu o precizie de 80%.

“Diagnosticarea precoce a depresiei postnatale ar putea împiedica dezvoltarea acesteia în rândul femeilor care prezintă un risc ridicat”, afirmă Salvador Tortajada, cercetător în cadrul Universității Politehnice din Valencia.

În cadrul studiului, oamenii de știință au folosit rețele neuronale artificiale și au extras o serie de factori de risc, cum ar fi: probleme psihiatrice anterioare, sau schimbări emoționale în timpul nașterii.

Ei au descoperit că au existat factori de protecție care au redus riscul de depresie. S-a constatat că femeile care au dat naștere unui copil la o vârstă mai înaintată, au prezentat un risc mai scăzut de a dezvolta depresie postnatală. De asemenea, cele care și-au reluat activitățile profesionale la scurt timp după naștere nu au fost predispuse dezvoltării acestei afecțiuni.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20090916/Newly-developed-model-helps-early-diagnosis-of-postnatal-depression.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *