Cât de importantă este activitatea fizică după un atac de cord?

Spread the love
Sursă foto: https://www.albawaba.com
Sursă foto: https://www.albawaba.com

Potrivit unui studiu prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie, activitatea fizică după un atac de cord reduce semnificativ  riscul de deces. Studiul, care a urmărit activitățile a peste 22.000 de pacienți, a constatat că cei care au devenit mai activi din punct de vedere fizic după un atac de cord și-au diminuat riscul de deces în următorii patru ani.

“Este cunoscut faptul că persoanele active fizic sunt mai puțin susceptibile de a avea un atac de cord și au șanse de a trăi mai mult”, susține dr. Örjan Ekblom, profesor la Școala Suedeză de Sport și Științe Medicale din Suedia.

Cercetătorii au evaluat asocierea dintre activitatea fizică și supraviețuirea după un atac de cord. Studiul a inclus 22.227 de pacienți din Suedia care au avut un infarct miocardic. Datele au fost obținute din registrul suedez de recensământ. Unii subiecți au exercitat activități fizice între 6 și 10 săptămani, alții timp de 12 luni după atacul de cord. S-a constatat că toți și-au îmbunătățit condiția fizică, dar șansele de deces au scăzut considerabil pentru cei care au fost mai mult timp activi.

Ulterior, s-a constatat că un număr de 1.087 de pacienți au decedat în următorii 4 ani. Oamenii de știință au analizat asocierea dintre activitate fizică și deces, după ce au luat în considerare vârsta, sexul, fumatul sau alți factori clinici.

„Studiul nostru arată că pacienții își pot reduce riscul de deces, devenind mai activi fizic după un atac de cord. Pacienții care au raportat că au fost activi din punct de vedere fizic între 6 și 10 săptămâni după atacul de cord, dar au devenit inactiv după aceea, păr să aibă în continuare șanse medii de a-și prelungi viața. Cei care au continuat activitățile fizice au cele mai mari șanse de supraviețuire”, susține dr. Ekblom.

 

Sursă: https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/exercise-after-a-heart-attack-it-could-save-your-life

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *