Tatuajul biomedical, o nouă inovație în detectarea precoce a cancerului

Spread the love
Sursă foto: https://www.thelocal.ch
Sursă foto: https://www.thelocal.ch

 

Adesea, cancerul este nedetectat până în stadiile avansate, când tratarea devine foarte dificilă, iar șansele de supraviețuire scad. Cu toate acestea, cercetătorii au dezvoltat un tatuaj inteligent care ar putea alerta pacienții cu privire la stadiile incipiente ale cancerului. Este vorba despre un tatuaj biomedical, de culoare maro. Acesta ajută la monitorizarea stării de sănătate, folosind cerneală biosensibilă, care își schimbă culoarea în funcție de modificările compoziției lichidului interstițial al organismului.

Profesorul Martin Fussenegger, de la Departamentul de Științe și Inginerie din Elveția, împreună cu o echipă de cercetători, a dezvoltat prototipul unui astfel de “tatuaj” pentru detectarea prezenței celulelor canceroase în stadii incipiente. “Diagnosticarea precoce crește șansa de supraviețuire în mod semnificativ. În prezent, oamenii continuă să meargă la medic doar atunci când tumora începe să provoace probleme. Din păcate, de multe ori este prea târziu”, explică Fussenegger.

Cercetătorii consideră că această situație ar putea fi îmbunătățită în mod semnificativ prin aplicarea tatuajului biomedical. Acesta este programat să recunoască patru dintre cele mai răspândite tipuri de cancere: cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul de prostată și cancerul de colon.

Noul tatuaj biomedical conține o serie de “componente genetice”, incorporate în celulele corpului și este capabil să monitorizeze nivelurile de calciu din sânge. În cazul în care apar modificări în organism, melanina “inundă” celulele modificate genetic, oferindu-le un aspect maroniu. Astfel, “purtătorul” va fi alertat foarte devreme despre posibilele semne ale cancerului.

“De asemenea, tatuajul este destinat în primul rând auto-monitorizării, făcându-l foarte eficient din punct de vedere al costurilor”, afirmă profesorul Fussenegger.

 

Sursă: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321575.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *