Dispozitivul care poate stopa orice sângerare gravă în câteva minute
Există multe cauze de deces în cazul traumatismelor dar cele mai periculoase situaţii implică pierderea unei cantităţi mari de sânge. Un bandaj injectabil, deocamdată în fază exprimentală, pretinde că poate încetini considerabil sângerările provocate de traumatisme.
În prezent, pierderea de sânge se face aplicând garouri sau feşe de material steril presate peste rană, metode care încetinesc pierderea sângelui dar aduc şi anumite probleme. Una dintre ele este chiar forţa de presiune aplicată pe leziune şi care poate cauza la rândul său noi traumatisme. O altă problemă este cât de mult sânge poţi absorbi presând bandajele clasice.
Cât priveşte pansamentul injectabil propus de cecetătorii Universităţii A&M din Texas, mecanismul de funcţionare este următorul: pătrunde în interiorul rănii, o astupă şi opreşte astfel sângerarea.
În articolul publicat în revista Acta Biomaterialia, cercetătorii au explicat că acest pansament cu hidrogel opreşte nu doar scurgerea sângelui dar induce şi coagularea.
Pentru moment, hidrogelul a fost testat doar în laborator dar experţii speră ca în viitor să poate fi folosit în condiţii speciale, cum ar fi rănile de război. În compoziţia sa intră un amestec de carbohidrat extras din alge marine, kappa – caragenan (folosit şi în industria alimentară, cu precădere în patiserie) şi microsfere ceramice. Aceste microsfere ceramice oferă bandajului o mai bună rezistenţă dar îl lasă poros astfel încât să nu blocheze tratamentele medicale aplicate ulterior.
Nu este primul produs de acest fel, dar noul hidrogel îşi poate menţine forma şi textura până la 72 de ore după aplicarechiar şi în mediul umed iar timpul de coalgulare scade la 6 minute.