Medicamentele anticoagulante pot crește riscul de accident vascular cerebral

Spread the love
Sursă foto: http://www.monitorulcj.ro
Sursă foto: http://www.monitorulcj.ro

 

Oamenii de stiință cer precauție în prescrierea de anticoagulante, după ce unii pacienți cu alte afecțiuni au descoperit că suferă mai multe accidente vasculare cerebrale.

Potrivit unui nou studiu, medicamentele anticoagulante pot să crească mai degrabă decât să reducă riscul de accident vascular cerebral la unii pacienți cu vârsta de peste 65 de ani care au bătăi neregulate ale inimii și, de asemenea, o boală renală cronică.

Cercetatorii cer medicilor sa fie mai precauți în prescrierea de medicamente, numite anticoagulante, până nu se fac mai multe cercetări.

Studiu recent condus de cercetatorii de la University College London scoate în evidenţă problemele cu polipragmazia – utilizarea de medicamente multiple pentru oameni cu mai mult de o problemă de sănătate.

Cercetatorii au monitorizat participanții pentru 506 de zile, dintre care jumătate au fost pe medicamente anticoagulante si jumătate nu. Ei au descoperit că cei care au luat medicamente anticoagulante au de 2,6 ori mai mari șanse decât cei care nu au luat anticoagulante să aibă un accident vascular cerebral si sunt de 2,4 ori mai susceptibili de a avea o hemoragie. Cu toate acestea, nu a existat un risc crescut de deces.

“Am constatat ca in acest grup special, medicația lor pare să facă efectul invers” a spus primul autor al studiului, Dr Shankar Kumar de la Centrul UCL pentru Imaging Medical. El a mai spus că “orice pacient care este preocupat de tratamentul cu diluanți sanguine trebuie să-și contacteze medicul, dar să-și ia între timp medicamentul”.

 

Sursa: https://www.theguardian.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *