A fost acordată autorizația de introducere pe piața UE pentru Taltz (Ixekizumab) folosit în tratamentul artritei psoriazice active

Spread the love
Sursă foto: http://en.medicine-worlds.com
Sursă foto: http://en.medicine-worlds.com

Compania Eli Lilly a anunțat că a primit din partea Comisiei Europene autorizație de introducere pe piață pentru medicamentul Taltz (Ixekizumab), singur sau în asociere cu Metotrexat, pentru tratamentul artritei psoriazice active (PSA) la pacienții adulți care au răspuns necorespunzător, sau care prezintă intoleranță la una sau mai multe terapii anti-reumatice care modifică boala (DMARD – medicamente antireumatice utilizate în artrita reumatoidă pentru a încetini progresia bolii).

Adalimumab este un biosimilar (o copie a unui produs original), fabricat de o altă companie și aprobat în Europa pentru tratamentul mai multor boli inflamatorii cronice.

Testele clinice au arătat că pentru un prim pacient randomizat în studiu s-a păstrat siguranța și eficacitatea anakinrei în boala lui Still (o boală rară care provoacă febră mare, erupție cutanată și durere articulară și care conduce la artrită cronică). Anticorpul monoclonal prezintă rezultate pozitive și în tratamentul SLE (systemic lupus erythematosus), în studiul de fază II. De asemenea, eficacitatea și siguranța au fost menținute și la pacienții care au trecut de la Humira la molecule biosimilare.

CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) a acordat aviz pozitiv  pentru biosimilarul Adalimumab.

“Artrita psoriazică este o artrită inflamatorie comună, care provoacă umflături și dureri articulare grave. Pentru bolnavii cu artrită psoriazică chiar și activitățile simple sunt greu de făcut. De aceea, noi tratamente eficiente care le pot îmbunătății viața, sunt binevenite”, a declarat profesorul Bruce Kirkham, consultant reumatolog la Guy’s and St Thomas ‘NHS Foundation Trust din Londra.

Artrita psoriazică (PsA) afectează cca. 30% dintre persoanele care trăiesc cu psoriazis, a declarat Arash Tahbaz, director medical principal la Eli Lilly. Simptomele încep de multe ori după un deceniu de la declanșarea psoriazisului, afectându-le grav viața oamenilor și abilitatea de a lucra. De aceea, este benefică o nouă opțiune de tratament care se adresează atât simptomelor articulațiilor, cât și celor ale pielii.

Ixecizumab este un anticorp monoclonal care se leagă selectiv cu citokina interleukină 17A (IL-17A) și inhibă interacțiunea cu receptorul IL-17. Aceasta este a doua indicație aprobată pentru Ixekizumab în UE. Ixecizumab a fost autorizat în Europa în aprilie 2016 pentru tratamentul pacienților adulți cu psoriazis moderat până la sever și pentru adulții care folosesc terapie sistemică.

 

Sursa: Hospital Healthcare Europe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *