Studiu surprinzător: stresul te poate face să îți pierzi memoria!

Spread the love
Sursă foto: https://www.weikfitness.com

Potrivit cercetătorilor din cadrul Universității din Wisconsin (SUA), stresul poate îmbătrâni creierul cu câțiva ani. Chiar și un eveniment major stresant la începutul vieții poate avea ulterior un impact asupra sănătății creierului.

În cadrul studiilor, echipa a analizat datele a 1.320 de persoane care au raportat experiențe stresante în timpul vieții și au fost supuse unor teste în ceea ce privește gândirea și memoria. Participanții au avut vârsta medie de 58 de ani. Cercetătorii au analizat, cu ajutorul unor examene neuropsihologice mai multe aspecte legate de memorie (memorie imediată, învățare, memorie verbală, învățare și memorie vizuală). Experiențe de viață stresante au inclus situații precum pierderea unui loc de muncă, moartea unui copil, divorțul sau creșterea cu un părinte care a abuzat de alcool sau droguri.

Cercetătorii au observat, în urma acestui studiu, un număr mare de evenimente stresante au fost legate de pierderi de memorie.

”Știm că stresul prelungit poate avea un impact asupra sănătății noastre, așa că nu e de mirare că acest studiu arată că stresul ne pot afecta memoria și abilitățile de gândire mai târziu. Cu toate acestea, rămâne să se stabilească dacă aceste evenimente de viață stresante pot duce la apariția demenței”, a declarat dr. Doug Brown de la Universitatea din Wisconsin.

Alte cercetări au sugerat că există legături plauzibile între stres și inflamația cronică, ceea ce poate accelera dezvoltarea demenței. Cercetătorii sugerează că un stil de viață sănătos poate ajuta la atenuarea acestui risc, chiar și pentru acei oameni care trec prin evenimente stresante.

Sursă: https://www.theguardian.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *