Iată ce efect pot avea radiațiile asupra hormonilor din organism!

Spread the love
Sursă foto: https://guardian.ng
Sursă foto: https://guardian.ng

 

În cadrul unui studiu, cercetătorii de la Universitatea din Cincinnati (UC), în colaborare cu Massachusetts General Hospital, au analizat efectul expunerii la radiații asupra dezvoltării deficitului de hormoni la copiii și adolescenții tratați pentru tumori cerebrale.

Rezultatele studiului oferă dovezi în sprijinul reducerii dozei de radioterapie la hipotalamus și glanda pituitară.  Hipotalamusul este o regiune a creierului care coordonează activitatea glandei pituitare și, împreună, reglează mulți dintre hormonii din organism care controlează creșterea, metabolismul și funcțiile suprarenale. Datele dozimetrice (măsurarea, calculul și evaluarea dozelor de radiații ionizante absorbite de corpul uman) au fost colectate de la 222 copii și adulți tineri, care sufereau de tumori cerebrale tratate cu radioterapie pe trei studii prospective.

Au fost determinate deficiențe ale diferiților hormoni, incluzând hormonul de creștere, hormonul tiroidian, hormonul adrenocorticotropic și gonadotropinele, iar doza de radiații a fost calculată utilizând planurile de tratament pentru acești pacienți.

“Este cunoscut faptul că radioterapia pentru tumori cerebrale provoacă deficiență de hormoni la unii pacienți, iar copiii sunt deosebit de sensibili la acest potențial efect secundar. Am reușit să analizăm datele de la 189 de pacienți tratați cu terapie de protoni. Printre acești pacienți, rata de orice deficit de hormoni la copiii în vârstă de patru ani a fost de 48.8 %, dar acest lucru a fost puternic asociat cu doza de radiații și vârsta la momentul tratamentului.

În viitor, aceste date vor ajuta medicii să prezică riscul de deficiențe în hormonul de creștere și hormonul tiroidian la pacienții care au primit radioterapie pentru tumorile cerebrale.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180820150150.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *