Cercetare: o nouă cauză pentru ulcerațiile la nivelul intestinului

Spread the love

Cerecetătorii de la University of Alabama at Birmingham au descoperit un subgrup de celule imune care poate fi responsabil pentru bolile inflamatorii intestinale. Acest subgrup ar putea deveni ţinta unor tratamente care să prevină sau să vindece boala Crohn sau colita ulcerativă, o boală ce produce ulceraţii la nivelului intestinului gros.

În plus, dacă se doveseşte că limfocitele T CD4 au un rol similar şi în declanşarea altor boli autoimune, cum ar fi diabetul tip 1 sau artrita reumatoidă, atunci studierea lor poate ajuta la dezvoltarea unor tratamente specifice acestor afecţiuni.

Bolile inflamatorii intestinale sunt cauzate de sistemul imunitar dereglat dar mecanismul de declanşare al acestui grup de afecţiuni este puţin cunoscut. Cercetătorii au observat, în cazul bolilor intestinale, o creştere a nivelului de celule T CD4, cele care exprimă în mod caracteristic proteina interferon-gama responsabilă pentru activitatea bacteriilor la nivelul intestinului.

La nivel de laborator, medicii au reuşit să separe celulele T CD1 în două grupuri: cele care produc interferon gamma şi cele care nu produc acest tip de proteină. Pe animalele de laborator, celulele T CD1 producătoare de interferon gamma recoltate de la animalele bolnave nu au dus la declanşarea bolilor intertinale atunci când au fost transplantate pe organisme sănătoase.

Cercetătorii au mai identificat în celulele responsabile de răspândirea bolilor intestinale şi o enzimă glucotransferază, un factor de transcriptie asociat celulelor stem. În cazul de faţă, capacitatea atât de apreciată a celulelor stem de a se a se divide şi reînnoi singure perioade lungi de timp nu este benefică şi face dificilă tratarea bolilor inflamatorii intestinale.

sursa https://www.uab.edu/news/research/item/9561-immune-cells-that-create-and-sustain-chronic-inflammatory-bowel-disease-identified

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *