Legătura dintre diabetul de tip I și decesul prematur

Spread the love
Sursă foto: http://www.thehealthsite.com
Sursă foto: http://www.thehealthsite.com

 

Potrivit cercetătorilor, femeile care au dezvoltat diabet de tip I înainte de vârsta de 10 ani, prezintă un risc de deces cu aproape 18 ani mai devreme decât femeile care nu au diabet. În ceea ce privește bărbații, aceștia pierd aproape 14 ani de viață. Viața pacienților diagnosticați la vârsta de 26-30 de ani, este redusă cu o medie de 10 ani. Diabetul zaharat este o afecțiune endocrină, caracterizată prin anomalii metabolice, în special ale metabolismul glucidic. Diabetul zaharat apare atunci când pancreasul secretă cantități insuficiente de insulină, sau când modul în care organismul utilizează insulina este deficitar.

Specialiștii trag un semnal de alarmă și sugerează că trebuie să facem un efort mai mare pentru a trata agresiv pacienți diagnosticați cu diabet de tip I la o vârstă fragedă, pentru a reduce riscul de complicații și de moarte prematură.

Studiul de față se bazează pe materiale dintr-un registru, care a monitorizat 27.195 de persoane cu diabet zaharat de tip I pe o perioadă de 10 ani. Grupul a fost comparat cu 135.178 de alte persoane care nu au avut diabet, menținând aceeași distribuție în ceea ce privește sexul, vârsta și județul de resedință.  Probabilitatea bolilor cardiovasculare severe s-a dovedit, în general, de 30 de ori mai mare pentru cei care au dezvoltat diabet zaharat de tip I, înainte de vârsta de 10 ani.

“Studiul deschide potențialul de îngrijire individualizată. Știm cu certitudine că, dacă vom menține controlul zahărului din sânge la acești pacienți, putem reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Totodată, este important să luăm în considerare cu atenție atât medicamentele, cât și ajutoarele tehnologice pentru măsurarea glicemiei și administrarea de insulină la pacienții diagnosticați cu diabet de tip I la o vârstă fragedă”, spune dr. Araz Rawshani.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180810/Women-who-develop-type-1-diabetes-at-early-age-have-increased-risk-of-premature-death.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *