Dispozitivul care te poate ajuta dacă suferi de boli cardiovasculare

Spread the love
Sursă foto: https://www.ndtv.com
Sursă foto: https://www.ndtv.com

 

O echipă de cercetare din cadrul Institutului de Științe de Bază (IBS), a reușit să dezvolte un dispozitiv (plasture) portabil și implantabil, care să măsoare semnale electrofiziologice și să aplice stimulente electrice și termice. Acesta oferă informații despre disfuncțiile musculare și cardiace și, prin urmare, ar putea fi utilizat pentru ameliorarea durerii, dar și pentru reabilitarea și controlul protezelor motorii. Fiind primul implant capabil să înregistreze activitatea cardiacă în mai multe puncte ale inimii, este de așteptat ca acest prototip să contribuie la evoluția medicinii bioelectronice.

În cadrul cercetărilor, o echipă de specialiști au folosit acest nou dispozitiv pe piele, pentru a înregistra activitatea bioelectrică a inimii și a mușchilor. Datorită elasticitătii sale, dispozitivul poate urmări conturul îmbinărilor flexibile, cum ar fi încheietura mâinii. Purtat pe antebraț, el poate  monitoriza simultan semnale EMG (electromiografie) și poate furniza stimulente electrice sau termice, care ar putea fi utilizate în aplicații terapeutice. Echipa a produs, de asemenea, o plasă personalizată, care se potrivește cu partea inferioară a inimii. Introdus în jurul inimii, implantul poate înregistra semnale de la întregul organ, pentru a identifica posibilele leziuni și pentru a ajuta la recuperare. De exemplu, dispozitivul a fost capabil să înregistreze schimbarea semnalului EKG provocat de un atac de cord acut.

Acest plasture extensibil conține nanofire de argint acoperite cu aur, amestecate cu un tip de cauciuc, numit polistiren-butadien-stiren (SBS). Conductorii convenționali pe bază de argint au avut aplicații biomedicale limitate, deoarece argintul este toxic pentru organism.

“Am profitat de conductibilitatea ridicată a argintului, de extensivitatea SBS și de biocompatibilitatea  aurului”, explică dr. Hyeon Taeghwan.

 

Sursă: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180813113439.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *