A fost descoperită cauza fibrozei pulmonare!

Spread the love

 

Fibroza pulmonară idiopatică (IPF) reprezintă o boală pulmonară incurabilă de origine necunoscută, cu opțiuni de tratament limitate. Cercetările sugerează că molecula de semnalizare WNT5A joacă un rol-cheie în procesul patogen. Acum, un grup de cercetători de la Helmholtz Zentrum München au făcut un pas înainte spre descoperirea mecanismelor responsabile de dezvoltarea fibrozei. IPF este asociat cu o creștere a veziculelor extracelulare care transmit semnalele WNT5A celulelor din plămâni.

Fibroza pulmonară este asociată cu o creștere a țesutului conjunctiv în plămâni, având ca rezultat cicatrizarea țesutului pulmonar funcțional. Aceasta duce la o scădere a suprafeței interioare a alveolelor extrem de fine și a extensibilității plămanilor, care, la rândul lor, împiedică absorbția oxigenului și eliberarea dioxidului de carbon. Rezultatul este afectarea funcției pulmonare. IPF este o formă deosebit de agresivă a bolii care nu poate fi atribuită unei cauze specifice. Medicamentele existente pot încetini progresia bolii, dar nu o pot opri definitiv. De aceea, cercetarea continuă să se concentreze asupra elucidării mecanismelor care stau la baza modificărilor patologice ale țesuturilor asociate cu IPF. Este deja cunoscut faptul că molecula de semnalizare WNT5A este responsabilă pentru stimularea proliferării celulelor țesutului conjunctiv în plămâni.

De asemenea, cercetătorii au constatat că veziculele extracelulare sunt foarte probabil implicate și în IPF. Veziculele extracelulare sunt pungi mici eliberate de celule, care pot conține un număr mare de substanțe mesager, cum ar fi proteine ​​si acizi nucleici.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180810/Scientists-uncover-mechanisms-responsible-for-development-of-fibrosis.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *