A fost descoperită gena responsabilă de apariția artritei

Spread the love
Sursă foto: https://mavcure.com
Sursă foto: https://mavcure.com 

Potrivit unor studii recente, dr. Percio Gulko și colegii săi au descoperit în cadrul unor cercetări îndelungate că gena HIP1 favorizează apariția artritei inflamatorii și a invaziei celulare. Tratamentele actuale pentru această afecțiune autoimună țintesc răspunsul imun al organismului, dar sunt asociate cu un risc de imunosupresie și o vulnerabilitate crescută la infecție.

„În cadrul acestei cercetări, ne-am concentrat pe înțelegerea reglării severității bolii și a deteriorării articulațiilor. Descoperirea noastră ne-a condus la fibroblastele sinoviale, celulele din interiorul articulației”, a afirmat dr. Percio Gulko, principalul autor al studiului.

Fibroblastele sinoviale produc modificări ale fluidului sinovial, care hrăneste cartilajul. În cazul artritei reumatoide, numărul acestor fibroblaste este crescut. Celulele infiltrează apoi țesutul sinovial, ceea ce determină umflarea articulațiilor. În cadrul studiului, cercetătorii au folosit abordări genetice, inclusiv cartografierea legăturilor și reproducerea congenică, unde anumite fragmente de cromozomi din tulpinile de rozătoare, sensibile la artrită, au fost înlocuite cu fragmente din tulpini rezistente la boli. Acest lucru a condus cercetătorii într-o regiune cromozomială, alcătuită din 41 de gene, care este vinovată de artrită și daune articulare. De asemenea, la secvențierea acestei regiuni, aceștia au identificat o mutație în HIP1, care a afectat comportamentul fibroblastelor sinoviale.

 

Sursă:  https://www.news-medical.net/news/20180726/Scientists-discover-gene-that-predicts-arthritis-severity.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *