Bacteriile intestinale care pot îmbunătăți sănătatea arterelor

Spread the love
Sursă foto: https://www.ourgom.com
Sursă foto: https://www.ourgom.com

 

Cercetătorii de la British Heart Foundation au descoperit că diversitatea bacteriană din intestinul uman influențează puternic îngroșarea arterelor (ateroscleroză), un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare.

În urma studiilor, oamenii de știință au identificat o legătură între bacteriile din intestin și ateroscleroză, indicând faptul că probioticele, medicamentele și dieta ar putea îmbunătăți sănătatea cardiovasculara și ar putea reduce riscul unui atac de cord. Aceștia au evaluat datele medicale de la 617 de gemeni din registrul TwinsUK (un registru național de gemeni adulți care participă la cercetări în mod voluntar). Pentru măsurarea nivelului de îngroșare a arterelor, a fost utilizată o măsură standard, denumită viteză a pulsului carotidian-femural. Cercetătorii au descoperit o asociere între sănătatea arterială și diversitatea bacteriilor intestinale la toți participanții. Totodată, gradul de rigiditate arterială a fost mai ridicat în cazul femeilor cu bacterii intestinale mai puțin diverse, chiar și după contabilizarea tensiunii arteriale și a variațiilor metabolice.

„Este posibil ca bacteria intestinală să poată fi utilizată pentru a detecta riscul bolilor de inimă și poate fi modificată prin medicamente sau dietă, pentru a reduce riscul”, susține dr. Ana Valdés, din cadrul Universității din Nottingham.

Specialiștii sunt de părere că un regim alimentar sănătos ar putea îmbunătăți activitatea bacteriilor sănătoase din intestin, fapt care ar reduce riscul apariției unei boli de inimă.

 

Sursă: https://www.news-medical.net/news/20180511/Good-bacteria-is-bad-news-for-arterial-stiffening.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *