Noi ghiduri de tratament pentru Clostridium Difficile

Spread the love
Sursă foto: https://encrypted-tbn0.gstatic.com
Sursă foto: https://encrypted-tbn0.gstatic.com

 

Clostridium difficile  este o bacterie ce cauzeaza iritarea intestinului si a colonului. Aceasta inflamatie, denumita „colita”, poate cauza diaree, febra si crampe abdominale. Contaminarea se face de la persoana la persoana, insa este foarte des intalnita si la persoanele care iau antibiotice in timp ce sunt internate in spital.

Colita cauzata de  C. difficile  se poate manifesta intr-o forma mai blanda sau mai serioasa. In cazuri rare, poate cauza chiar decesul.

Societatea de Boli Infectioase din America (IDSA) si Societatea pentru Epidemiologia Sanatatii din America (SHEA) au lansat ghiduri actualizate pentru infectiile cu Clostridium difficile.

Unele recomandări par să corespundă recomandărilor din ghidurile anterioare. Acestea includ întreruperea tratamentului cu antibiotice incitante cât mai curând posibil, utilizarea unei camere private pentru pacienții din spitale și alte instituții și importanța echipamentului personal de protecție, cum ar fi mănușile și halatele, atunci când se acordă îngrijire pacienților cu C difficile. Cu toate acestea, ghidurile actualizate fac câteva recomandări interesante și foarte diferite din ghidurile anterioare.

Poate că una dintre cele mai mari modificări ale recomandării este tratamentul inițial cu infecția cu C difficile (CDI). Pentru prima dată în aproape trei decenii, metronidazolul nu mai este recomandat ca terapie de primă linie la adulți. În schimb, se recomandă administrarea orală de vancomicină (125 mg, de 4 ori pe zi) sau fidaxomicină (200 mg de două ori pe zi) timp de 10 zile atât la CDI non-sever, cât și la CDI severă. Modificarea recomandării de tratament a fost făcută pe baza dovezilor care susțin că utilizarea de vancomicină sau fidaxomicină furnizează pacienților cu cea mai mare probabilitate de rezolvare a simptomului susținut la o lună după tratament. La pacienții cu cazuri neclare de CDI, se recomandă în continuare metronidazol atunci când pacienții nu pot obține sau nu pot fi tratați cu vancomicină sau fidaxomicină. La pacienții cu CDI sever, complicat, cu șoc, hipotensiune arterială, ileus sau megacolon, se recomandă administrarea de vancomicină 500 mg de 4 ori pe zi cu metronidazol parenteral. Pacienților cu ileus li se poate administra vancomicină prin intermediul clismelor de retenție.Metronidazolul nu este recomandat pentru infecțiile recurente cu CDI. Dacă a fost utilizat inițial, pacienții trebuie să primească un curs de 10 zile de vancomicină pe cale orală. Cu toate acestea, acest curs standard de vancomicină pe cale orală nu trebuie, de asemenea, să fie prescris pentru infecții recurente dacă a fost încercat anterior. Dacă inițial a fost utilizat regimul standard de vancomicină pe cale orală, recomandările recomandă una din cele 2 opțiuni pentru prima recurență a CDI. O opțiune este utilizarea fidaxomicinei. Aceasta implică utilizarea unui regim de vancomicină prelungit, conic și puls, care este administrat în aproximativ 6-12 săptămâni. Recomandările pentru repetări suplimentare includ, de asemenea, fidaxomicina și vancomicina orală pulsată / torsadată. Pacienții pot fi, de asemenea, administrați cu 10 zile de vancomicină, urmată de 20 de zile de rifaximină sau un transplant fecal.

Ghidurile nu fac o recomandare cu privire la rolul probioticelor datorită lipsei de dovezi.

Liniile directoare fac, de asemenea, recomandări specifice pentru CDI care implică testarea, izolarea, igiena mâinilor și administrarea antibioticelor.

Deoarece recomandările din aceste linii directoare diferă în mod deosebit de versiunile anterioare, farmaciștii pot juca un rol important în asigurarea abordării optime a tratamentului pentru pacienții cu CDI, în special atunci când se pare că un pacient poate fi tratat pentru CDI în conformitate cu orientările învechite.

 

Sursa:

http://www.pharmacytimes.com/contributor/marilyn-bulloch-pharmd-bcps/2018/02/new-treatment-guidelines-for-clostridium-difficile

https://www.farmaciata.ro/infectia-cu-clostridium-difficile-cauze-simptome-si-tratament/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *