De ce trebuie să ne vaccinăm

Spread the love
Sursă: https://www.consumerreports.org
Sursă: https://www.consumerreports.org

Studiu privind îmbunătățirea metodelor de informare și atenționare a populațiilor pentru vaccinare

Bolile infecțioase fac nenumărate victime peste tot în lume. Conform raportărilor, se estimează că doar în Europa apar în fiecare an între 4 și 50 de milioane de cazuri de gripă simptomatice. De aceea, politicile în domeniul sanitar pun tot mai mult accent pe imunizare, prin vaccinare. Deși rata imunizării împotriva bolilor infecțioase la copii și adulți s-a îmbunătățit, ea rămâne în continuare o problemă ce trebuie conștientizată prin informare constantă. Refuzul vaccinării rămâne încă o problemă în anumite societăți, efectul fiind decesul și bolile care ar fi putut fi prevenite. Doar în Europa, au fost raportate 11.316 cazuri de rujeolă în cursul anului 2012 și o creștere cu 8% până în 2016.

De aceea, este extrem de important ca statele, prin instituțiile abilitate, să emită atenționări și informări ritmice pacienților, părinților sau tutorilor, populațiilor atunci când vaccinurile sunt necesare fie din cauza vârstei sau a altor factori de risc. Atenționările pot fi repetate atunci când reacțiile populației cu privire la vaccinare sunt scăzute.

O echipa de experți Cochrane au actualizat datele care rezumă rezultatele a 75 de studii din 10 țări, inclusiv 55 de studii care implică 138,625 copii, adolescenți și adulți. Unele studii au determinat rezultate care constituie mai mult decât o comparație în cadrul revizuirii, deoarece au furnizat date despre un anume grup din populație. Au fost efectuate 29 de studii de reamintire a imunizărilor de rutină la sugari și copii, cum sunt MMR și poliomielita, 24 studii privind vaccinarea gripală la adulți, 12 studii privind imunizările la adolescenți, 8 studii privind imunizările de rutină la adulți pentru tetanos sau hepatita B și 5 studii de vaccinare împotriva gripei la copii. Au fost efectuate 56 de studii în SUA, restul fiind efectuate în Australia, Europa și Africa.

Studiile au vizat informările și atenționările trimise prin scrisori, apel telefonic, apel telefonic computerizat, mesaj text sau o combinație a tuturor acestor formate și au fost comparate cu nici un fel de atenționare sau de activități media de promovare a imunizărilor. Cercetătorii au ajuns la concluzia că acțiunile de reamintire și recall cresc numărul de copii și adulți care primesc imunizare. Pe baza rezultatelor obținute din combinarea studiilor la adulți și copii, aproximativ 8% din populație a primit o vaccinare după o atenționare/informare, comparativ cu nici una. Rezultate similare au fost observate la copii și adulți când au fost analizate separat. Cercetatorii au remarcat variații în rezultatele studiilor și diferențe în funcție de felul în care au fost realizate campaniile de atenționare.

Coordonatoarea studiului Cochrane, Julie Jacobson Vann de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill School of Nursing a comentat: “Studiul arată că amintindu-le oamenilor că trebuie să facă vaccinuri, a crescut numărul celor care s-au imunizat. Cel mai eficient a fost telefonul. Considerăm că și campaniile de atenționare și reamintire ar putea avea un efect benefic asupra sănătății publice. Astăzi avem tehnologia de a încorpora contactele pacientului și de îi atenționa. Sistemele de reamintire și rechemare trebuie adaptate fiecărui set de servicii de sănătate, pentru a maximiza eficacitatea acestora. ”

 

Sursă: Materiale furnizate de Wiley.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *