Testul de sânge care poate identifica opt tipuri de cancer

Spread the love
Sursă foto: https://www.everydayhealth.com
Sursă foto: https://www.everydayhealth.com

Cercetătorii au reușit să pună la punct un test de sange care poate descoperi câteva tipuri de cancer aflate în stadiu incipient, inclusiv pe cele mai periculoase.

În prezent, se studiază pe numeroase teste de biopsie lichidă ce anume plasează tumorile în sânge, se urmăresc ADN-urile, pentru a descoperi cancerul înainte de răspândire, când șansele de vindecare sunt cele mai ridicate.

Oamenii de știință de la Universiatea Johns Hopkings, într-un studiu publicat în revista Science, au încercat să vadă în ce măsură testul experimental a reușit să detecteze tumorile la persoanele deja cunoscute ca având cancer. Testele de sânge au găsit aproximativ 70% din cele opt tipuri comune de cancer la cei 1005 de pacienți angrenați în studiu. Rezultatele au fost mai scăzute pentru pentru tumorile mamare, dar au fost mari pentru cele ovariene, pancreatice și hepatice.

Deși rezultatele sunt promițătoare, testul de sânge nu este încă gata de utilizare. Va trebui să fie validat printr-un studiu mult mai complex, pe subiecți mai numeroși, nu numai pe pacienții bolnavi de cancer, pentru a vedea cu adevărat dacă poate salva vieți.

Sursa: < https://www.statnews.com/2018/01/18/blood-test-detect-cancer/>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *