LEGISLAȚIE MEDICALĂ, NOUTĂȚI

Spread the love

PENSIONARII

Din luna iulie 2017 cei cu pensii de până la 900 de lei pot beneficia de medicamentele compensate cu 90%, indiferent dacă obțin sau nu alte venituri, conform Hotărârii Guvernului nr. 436/2017 privind modificarea unor acte normative referitoare la Programul pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor, pentru pensionari. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 505 din 30 iunie 2017.

Vorbim practic de o creștere cu 200 de lei a plafonului pentru pensie, în contextul în care înainte doar pensionarii cu pensii de până la 700 de lei aveau acces la această compensare. Mai mult, ei erau obligați să dea o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că nu mai realizează și alte venituri. Chiar dacă semnau un astfel de act la medicul de familie, informațiile de la Fisc arătau că uneori aceștia mai obțineau și alte sume de bani, chiar dacă era vorba de sume mici, după cum se arată în nota de fundamentare a actului.

Acum însă nu mai contează că pensionarii obțin sau nu alte venituri, nemaifiind obligați să depună acea declarație. Totuși, ceea ce nu se schimbă este plafonul până la care se compensează cu 90% medicamentele. Potrivit HG nr. 741/2015, prescripțiile nu trebuie să aibă o valoare mai mare de 330 de lei.

“Începând cu luna iulie 2017, beneficiarii programului prevăzut la alin. (1) sunt pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială de până la 900 lei/ lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, pentru care se aprobă compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor”, se precizeaza in HG

http://www.cnas.ro/casph/media/postFiles/HG%20436%202017%20program%20compensare%20pensionari.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *