Lansarea site-ului www.mereusanatosi.ro

Spread the love

Lansarea site-ului www.mereusanatosi.ro

Prima conferinta organizată pentru a promova o tehnică chirurgicală revoluționară

T.A.V.I. ( Transcatheter Aortic Valve Implantation)

 

            Miercuri, 28 martie 2018, la Phoenicia Grand Hotel a avut loc o conferință dedicată unei tehnici chirurgicale revoluționare în domeniul cardiovascular, T.A.V.I. (implantarea valvei aortice transcateter), urmată de lansarea site-ului www.mereusanatosi.ro.

La conferință au participat d-na Sorina Pintea, ministrul Sănătății, d-na Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, Răzvan Vulcănescu, președintele C.N.A.S., prof. univ. dr. Șerban Bubenek, managerul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu”, prof. univ. dr. Vlad Anton Iliescu, președinte al Consiliului de Administrație al Institutului “Prof. Dr. C.C. Iliescu”, distinși medici și cadre medicale, reprezentanți ai mass-media, ai companiilor Medtronic, Gadagroup și Edwards.

În alocuțiunea sa, prof. univ. dr. Șerban Bubenek a prezentat activitatea extrem de prolifică a Institutului “Prof. Dr. C.C. Iliescu”, unde se realizează 25-30% din totalul operațiilor de chirurgie cardiacă din România, peste 60% din totalul operațiilor de urgență pe inimă din țară, aproape jumătate din operațiile de chirurgie vasculară din România, 25-30% din cazurile de infarct miocardic acut din București, cele mai multe implantări de stent-uri, pace-makere, defibrilatoare, etc.. Proceduri de înaltă tehnologie, disponibile excepțional sau deloc în alte spitale din România – T.A.V.I., implantare cord artificial stâng permanent, endoprotezare de aortă toracică (pentru anevrisme, disecţii), endoprotezare anevrismele de aortă abdominală, asistare de cord stâng prim tehnica IMPELLA, E.C.M.O. veno-arterial sau veno-venos – sunt proceduri obișnuite în Institutul “Prof. Dr. C.C. Iliescu”.

Anual, prin Institutul “Prof. dr. C.C. Iliescu” trec peste 50.000 de pacienți, peste 15.000 sunt internați în spitalizare continuă (dintre care 30% urgențe) și 18.000 în spitalizare de zi, toate cazuri complexe, cu un ICM între 2,20-2,30, rezolvate prompt (durată medie de spitalizare sub 5 zile).

Toate acestea fac ca, de peste 10 ani, IUBCV “Prof. dr. C.C. Iliescu” să se situeze constant (conform datelor statistice atestate de către Ministerul Sănătăţii şi C.N.A.S) pe locul 1 sau 2 ca indici de performanţă medicală (între toate cele peste 400 de spitale din România!), fiind, probabil, cel mai performant spital public din România, un etalon de performanţă al sistemului medical românesc!

În ciuda acestor performanțe constante, Institutul “Prof. dr. C.C. Iliescu” se confruntă și cu diverse problem spinoase, a afirmat prof. univ. dr. Șerban Bubenek. De la starea clădirii în care funcționează clinica, considerată ca având risc seismic, lipsa acută de spații pentru un flux atât de mare de pacienți, o completare deficitară cu aparatură performantă, până la subvenționarea foarte scăzută tocmai a unor programe de tipul T.A.V.I..

Prof. univ. dr. Vlad Iliescu a prezentat în premieră pentru mass-media națională această tehnică revoluționară în chirurgia cardiovasculară, Implantarea valvei aortice transcateter (T.A.V.I.), ilustrând totul extrem de sugestiv prin proiecția unor filme de animație, dar și a unor secvențe realizate în sălile de operații. Explicând beneficiile atât de importante ale acestei tehnici neinvazive, care reduce semnificativ riscurile, mai ales la pacienții care nu pot suporta o operație deschisă, prof. univ. dr. Iliescu a punctat realizarea a peste 100 de T.A.V.I. efectuate cu success în  Institutul “Prof. dr. C.C. Iliescu”.

Implantarea valvei aortice transcateter (T.A.V.I.) permite introducerea unei proteze valvulare aortice în interiorul valvei native îngustate, pe cale endovasculară, fie prin artera femurală (cel mai frecvent), fie prin vârful inimii sau, excepțional, prin alte căi de abord.

Această procedură este indicată la pacienții cu stenoză aortică cu scor de risc chirurgical mediu/mare sau  prea “fragili” pentru operația clasică, după evaluarea obligatorie de către o   echipa mixtă medico-chirurgicală (“heart team”), alcătuită din chirurg cardiac, cardiolog intervenționist, anestezist, cardiolog. Procedura se practică într-un spital care obligatoriu are secții de chirurgie cardiacă și cardiologie interventională, într-o sală “hibrid” (sală de operație de chirurgie cardiacă, dotată cu angoigraf), de către o echipă mixtă (2017 ESC/EACTS Guidelines for the management of valvular heart disease).

În caz de evoluție fără complicații, pacientul se externează în 2-4 zile după operație.

Pe plan mondial, prima implantare a fost efectuată în 2002 la Rouen, în Franța și, începând din anul 2004, a fost autorizată în Europa pentru pacienții cu risc foarte mare și care au contra-indicație pentru chirurgia deschisă, clasică de înlocuire a valvei aortice.

Compania Edwards Lifescience din SUA a fost prima care a lansat comercial prima astfel de valvă, numită Sapien, apoi, la foarte puțin timp, a fost lansată valva CoreValve. În Statele Unite, această procedură a primit aprobare în anul 2011 pentru pacienți critici, iar începând din anul 2016, aprobarea s-a extins pentru pacienții cu risc intermediar, lărgind, astfel, foarte mult adresabilitatea acestei proceduri minim-invazive. În prezent, în Europa se fac peste 40.000 T.A.V.I. /an, iar în SUA, numărul de T.A.V.I. a depășit numărul de intervenții chirurgicale clasice/an. În 2017, media europeană de T.A.V.I. a fost de 110 operații/milion de locuitori.

În România, până în 2015, se implantaseră 10 valve. Prima procedură T.A.V.I. efectuată cu succes în Institutul C.C. Iliescu a avut loc la data de 09.07.2015. Echipa a fost condusă de Prof. Dr. Vlad Anton Iliescu și Dr. Dan Deleanu, procedura fiind finațată din programul național de chirurgie cardiacă. Ulterior, la solicitarea Institutului, înțelegând necesitatea disponibilității acestei terapii moderne în sistemul public de sănătate, Ministerul Sănătății și C.N.A.S. încep din trimestrul IV 2015 un program dedicat T.A.V.I..

Echipa Institutului “Prof. dr. C.C. Iliescu”  este prima din România care a efectuat peste 100 de proceduri T.A.V.I. în ultimii doi ani, la pacienți cu vârsta între 49 și 94 (!) de ani, și este singurul centru acreditat să efectueze astfel de proceduri fără prezența unui specialist al producătorului sau al unui medic cu experiență din strainătate, devenind, astfel, singurul centru independent din România și unul dintre centrele de referință din Europa Centrală și de Est. Intervenția T.A.V.I. este o muncă de echipă, interdisciplinară la care participă medicii chirurgi, intervenționiști, medicii de terapie intensivă, cardiologi, ecografiști, precum și perfuzioniști și asistenți medicali.  Depășind “curba de învățare” și fiind o echipă independentă, numărul de cazuri a crescut spectaculos, de la 24 în 2016 la 63 în 2017, timpul de intervenție a scăzut (în prezent se realizează 4 cazuri /zi), iar spitalizarea postoperatorie la 90% din pacienți nu depășește trei zile.

În Europa, se efectuează în medie 110 de astfel de proceduri la un milion de locuitori. Germania, țara cu cele mai multe intervenții de acest fel, are 230 de proceduri la un milion de locuitori, iar în Europa de Est, Polonia efectuează în medie 25 de proceduri la un milion de locuitori, adică, 1000 de proceduri anual, propunându-și să dubleze acest număr în următorii doi ani.

În România s-au efectuat 3 T.A.V.I./1 milion de locuitori în 2016 și 8/1 milion în 2017. Având în vedere fondurile reduse, programul a început în 2016 în două centre, în acord cu recomandările unanime ale societăților de cardiologie și chirurgie cardiacă din Europa și SUA și ale multor case de asigurări de sanătate din UE, care, după entuziasmul începuturilor, pentru siguranța pacienților, pentru rezultate optime și reproductibile, recomandă reducerea numărului de centre de T.A.V.I., astfel încât, limita minimă să fie de 50 T.A.V.I./an/centru. În 2017, CNAS a crescut fondurile pentru acest program (8/1 milion), dar, printr-o decizie „managerială” greu de explicat, a mărit numărul de centre la 10 (!), la fel ca Austria, Suedia, Finlanda, Norvegia, țări care fac de 10-15 ori mai multe proceduri. Numărul mediu de proceduri/centru/an în 2017 a fost de 210 în Germania, 190 în Franța, 55 in Portugalia, 48 în Polonia, iar în Romania, 63 la IUBCV „CC Iliescu”, și o medie de 8 (opt !) proceduri/centru la celelalte spitale.

Prof. univ. dr. Vlad Iliescu speră ca în 2018 să existe o creștere substanțială a acestui program, doar Institutul „CC Iliescu” având capacitatea în prezent să efectueze circa 150 T.A.V.I./an; deocamdată, CASMB a repartizat Institutului fonduri doar pentru 30 (!?) de proceduri pentru 2018, dintre care 20 s-au efectuat deja. Se speră, însă, date fiind importanța și beneficiile acestei proceduri, ca fondurile să fie substanțial mărite în următoarea perioadă.

Conferința “Peste 100 de cazuri rezolvate printr-o tehnică inovativă – T.A.V.I.” a constituit o reală oportunitate de informare a opiniei publice cu privire la noile descoperiri în domeniul medical, dar și o ocazie de a semnala factorilor decidenți aspectele nefuncționale sau chiar problemele sensibile care grevează funcționarea uneia din clinicile de excelență din România.